VIII EDICIÓ

En la seua huitena edició, el Festival Internacional de Cinema Fantàstic d’Elx – FANTAELX, que tindrà lloc del 12 al 14 de novembre de 2020, celebra el quaranté aniversari de Viernes 13. L’il·lustrador Joan Martín Giménez ha dissenyat el cartell, on el personatge de Jason, proveït de la seua «màscara» i el seu matxet, s’obri camí a través del paisatge il·licità. En commemoració, es comptarà amb la projecció de diversos curtmetratges de terror, a més de la tercera edició del Congrés Internacional de Gènere Fantàstic, Audiovisuals i Noves Tecnologies, la línia temàtica de les quals serà el crim i el fantàstic.

 

El Congrés tindrà lloc els dies 12 i 13 de novembre en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx (format presencial), i en el portal web del propi festival (format online). Així, les ponències del dijous 12 es realitzaran en modalitat online a través de la web del festival; mentre que les ponències del divendres 13 es duran a terme de manera presencial a l’Auditori del Centre de Congressos, complint amb les estrictes mesures de seguretat, distanciament i higiene, sent d’accés gratuït, i sota la reserva prèvia de seient a partir del mes de novembre. I durant la vesprada del dissabte 14 de novembre arribarà el torn de les projeccions de curtmetratges en el mateix recinte, sent d’accés gratuït i també sota la reserva prèvia de seient.

 

La huitena edició del festival està organitzada per l’Associació Unicorn Negre, el Departament d’Art de la UMH, i el Grup d’Investigació Massiva, i compta amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, al costat d’organismes com Visit Elche, el Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària, els Cinemes Odèon, el Centre Comercial l’Aljub, o la botiga de marxandatge cinematogràfic Cinema Paradiso. Com a valor afegit en la present edició, el Congrés ha sigut subvencionat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, per a l’Organització i Difusió de Congressos, Jornades i Reunions Científiques, Tecnològiques, Humanístiques o Artístiques de Caràcter Internacional.

DIJOUS 12 DE NOVEMBRE DE 2020 – MATÍ I VESPRADA – ONLINE.

9:30h-20:40h: PRIMERA SESSIÓ DEL III CONGRÉS INTERNACIONAL DE GÈNERE FANTÀSTIC, AUDIOVISUALS I NOVES TECNOLOGIES.

L’objectiu del congrés és la difusió d’estudis d’investigació dins de les diferents línies temàtiques del Gènere Fantàstic, abastant totes les seues possibles variants i plataformes: cinema, televisió, teatre, literatura, còmic, videojocs, realitat virtual, etc., i la línia temàtica protagonista en aquesta nova edició és el crim i el fantàstic.

 

9:30h. Benvinguda i inauguració.

9:40h. Ponència convidada: ormes de la por: crim i figuracions fantàstiques en la literatura hispanoamericana actual. Dra. Anna Boccuti (Universitat de Torí, Itàlia).

10:30h. Ponència convidada: The Canadian Giallo, or how the Italian thriller influenced the Canadian slasher movie. Dr. Mikel Koven (Universitat de Worcester, Regne Unit).

11:10h. El mite d’Orfeu com a base del fantàstic al cinema d’animació contemporani. Alberto Rodríguez Gómez (Universitat Sudoest de Ciència i Tecnologia, Xina).

11:30h. La Final Girl en It Follows, l’slasher en una lectura sobre el rol femení al cinema fantàstic i de terror. Dr. Lluís Anyó (Universitat Ramon Llull).

11:50h. Trop morte pour eux… Jane Doe et ses légistes. Dra. Isabelle-Rachel Casta (Universitat d’Artois, França).

12:10h. Víctimes i botxins. La mort com a leitmotiv al cinema d’Agustí Villaronga. Dr. Germán Piqueras Arona (Universitat Internacional de València).

12:30h. (Des)usos de la lògica en la ficció detectivesca i criminal: d’Scooby-Doo a Guillem de Baskerville. Deborah Rodríguez Rodríguez (Universitat de Navarra).

12:50h. Only The Eerie Remains: The Emotion of Dread in the Affective-Corporeal Model of Viewership in Eerie Horror. Matthias De Bondt (Universitat d’Anvers, Bèlgica).

13:10h. En les escarpes de la salvatge originarietat. Mite, fantasia i somni en el discurs ideològic (audiovisual i literari) de la modernitat i després. Alejandro Arozamena Coterillo (Universitat de Múrcia).

 13:30h. Du Moine de M. G. Lewis à Asylum (American Horror Story): une perspective gothique du crime. Raquel Alvarez-Alvarez (UNED, Madrid).

13:50h. Vides futures, vides virtuals, vides il·legals. Com la resistència a la llei es normalitza en dues ficcions futuristes cubanes. Yasmín S. Portales Machado (Northwestern University, USA).

 

14:30h. DESCANS.

 

16:00h. Ponència convidada: Crim, posmemòria i actualitat al cinema fantàstic llatinoamericà contemporani: parlen les veus callades. Dra. Audrey Louyer-Davo (Universitat de Reims, França).

 

16:40h. Geralt de Rivia: el crim i la seua relació amb la veritat en un univers d’ambigüitats. María Fernández Rodríguez i Francisco David García Martín (Universitat de Salamanca).

17:00h. Els ulls sense rostre: La màscara és el caos convertit en carn. Dra. Lourdes Santamaría Blasco (Universitat Miguel Hernández).

17:20h. La setmana escarlata de Francisco Tario: Un crim fantàstic. Dra. Marisol Nava Hernández (Universitat Autònoma de Tlaxcala, Mèxic).

17:40h. Determinant expectatives i desitjos: Incidència de la informació paratextual difosa en torn al cinema de terror sobre el seu públic. Dr. Juan José Caballero-Molina i Dr. Javier Sanz-Aznar (Universitat de Barcelona).

18:00h. Més enllà del terror moralitzador: The Slumber Party Massacre (Amy Holden Jones, 1982) i Black Christmas (Sophia Takal, 2019) com a contradiscurs feminista i la seua lectura històrica. Dra. Erika Tiburcio Moreno (Universitat Carles III de Madrid i Universitat Complutense de Madrid).

18:20h. Les coses que vam perdre en el foc: Noves figuracions al voltant del femení. Jesús Marín Torres (Universitat de Granada) i Irma Salas Sigüenza (Universitat d’Oviedo).

18:40h. La problemàtica fantàstica en el cercle màgic del videojoc: el cas de Dark Souls. Antonio Francisco Campos Méndez (Universidad de Sevilla).

19:00h. Shyamalan: Cuentos, cómics, crímenes y castigos. Análisis e interpretación del tratamiento del crimen y la figura del psychokiller en la obra cinematográfica de M. Night Shyamalan. Dra. Anna Tarragó Mussons (Universitat de Sevilla).

19:20h. ​Transcendència del fantàstic cap a una nova existència. Juan Pablo Montalvo Valencia (Game Lab – Universitat Politècnica Salesiana, Ecuador).

19.40h. Alien de H. R. Giger: la creació d’un monstre i el seu mòbil. Anàlisi estètic i conceptual dels orígens del personatge, de la seua violència contra la humanitat i de la seua relació amb la dona com a víctima i heroïna a través de la saga. Irene Torrecilla Serrano (Universitat Complutense de Madrid).

20:00h. Elements fantàstics i identitaris en Las espiritistas de Telde. Virginia Martín Dávila (Universitat de la Llacuna, Santa Cruz de Tenerife).

20:20h. La dona com a assassina en sèrie al cinema slasher espanyol. Dr. Francisco Javier López Rodríguez (Aichi Prefectural University, Japó).

20:40h. TANCAMENT DE LA PRIMERA JORNADA.

DIVENDRES 13 DE NOVEMBRE – MATÍ – AUDITORI DEL CENTRE DE CONGRESSOS “CIUTAT D’ELX” (PRESENCIAL).

10:00h. Benvinguda.

 

10:10h. Crims, drogues i consciències alterades en el videojoc. Estètica de l’embriaguesa interactiva. Dr. Damià Jordà Bou (Universitat Miguel Hernández).

10:40h. L’assassinat d’Ofelia de Guillermo del Toro. Marina Díaz-Caneja Alepuz i Dra. Amparo Alepuz Rostoll (Universitat Miguel Hernández).

11:00h. Ciència i crim en la ficció audiovisual: abast, encerts i desficacis. Dr. Francisco Javier Castro Toledo (Universitat Miguel Hernández i Plus Ethics).

11:30h. Adeu a la Final Girl. Dones-monstre, Investigadores i Noves Medusa: arquetips femenins per a sobreviure hui a l’slasher. Celia Cuenca García (Barreira Art+Disseny – Centre Oficial d’Estudis Superiors).

12:00h. «Keep your eye on the hole, not on the donut». El crim i els mons virtuals en el fantàstic: la trilogia de Los Ángeles de David Lynch. Daniel Pérez-Pamies (Universitat de Girona).

12:30h. Es pot justificar el genocidi? Quan la distopia il·lustra les teories maltusianes. Michelle Lucy Copmans (Universitat Catòlica de Lovaina, Bèlgica).

 

13.00h. TANCAMENT DE LA SEGONA JORNADA.

DIVENDRES 13 DE NOVEMBRE DE 2020 – VESPRADA – CINEMES ODEON (SALA B) (veure mapa) – ACCÉS LLIURE SENSE RESERVA PRÈVIA D’ENTRADA.

20:30h: PROJECCIÓ DEL LLARGMETRATGE “FELIÇ DIA DE LA TEUA MORT” (2017), DE CHRISTOPHER LANDON (VDE).

Estrenada inicialment un divendres 13, des del festival recuperem la mateixa experiència commemorant el crim i el fantàsticsota una nova mirada, on l’slasher s’entrecreua amb la comèdia negra, el metacinema, el feminisme i els nous models de la Scream Queen i la Final Girl. La projecció serà el divendres 13 de novembre a la sala B dels Cinemes Odeon a les 20:30h, sent d’accés gratuït fins a completar aforament, sense necessitat de reserva prèvia d’entrada, i amb totes les mesures de seguretat, distanciament i higiene.

DISSABTE 14 DE NOVEMBRE DE 2020 – VESPRADA – AUDITORI DEL CENTRE DE CONGRESSOS “CIUTAT D’ELX” (PRESENCIAL).

17:00h-20:00h: PROJECCIÓ DE CURTMETRATGES.

No podràs tornar mai, de Mónica Mateo (Espanya). Dur: 13:35 min.

Mai eixiràs, d’Emilio Cartagena Hernández (Alacant). Dur: 2:54 min.

Moires, de J. P. Bouix (França). Dur: 19:28 min.

Madrid 2120, de José Luis Quirós i Paco Sáez (Espanya). Dur: 7:39 min.

Demà, vesprada i nit, de Jose A. Larrosa (Alacant). Dur: 2:47 min.

Em deus un, de Luis Galindo (Espanya). Dur: 7:48 min.

Routine: The Prohibition, de Sam Ortí (Espanya). Dur: 8:16 min.

Sous la mousse (Sota l’espuma), d’Ollivier Briand (França). Dur: 13:57 min.

Vius, de Javier Jerez (Alacant). Dur: 19:58 min.

Every 75 minutes, de Borja A. Ortiz (Espanya). Dur: 7:20 min.

Mad in Xpain, de Coke Riobóo (Espanya). Dur: 16:06 min.

Human Trash, d’Aitor Almuedo Esteban (Espanya). Dur: 16:39 min.

Polvotrón 500, de Silvia Conesa (Espanya). Dur: 11:12 min.

L’últim nadal de l’univers, de David Muñoz i Adrián Cardona (Espanya). Dur: 18:13 min.

Polter, d’Álvaro Vicario (Espanya). Dur: 11:33 min.

Millor Curtmetratge Alacantí: obsequi + accés directe al festival Navidades Sangrientas – Weekend Horror Awards d’Alacant.
Millor Curtmetratge Nacional: obsequi + accés directe al Festival de Cortometrajes de Terror y Fantástico 1000 Gritos de Buenos Aires (Argentina).
Millor Curtmetratge Internacional: obsequi + accés directe al Festival Internacional de Cine de Terror de Valparaíso (Xile).

* A causa de les circumstàncies actuals, la projecció de curtmetratges tindrà lloc de manera ininterrompuda, sense descans intermedi i sense gala de clausura (els guanyadors s’anunciaran posteriorment des de la web i xarxes socials del festival).

* La projecció de curtmetratges no és recomanada a menors de 18 anys.

Pots descarregar el programa de mà en PDF des d’aquest enllaç.

 

Pots accedir a la galeria de fotos des d’aquest enllaç enllaç.

Així mateix, et recordem les següents mesures per a evitar la propagació de la COVID-19:

 

– Abans d’accedir a l’auditori, l’equip organitzador et prendrà la temperatura amb un termòmetre d’infrarojos; en el cas de manifestar signes de febre, no es podrà accedir al recinte.
– Llava’t les mans amb freqüència i utilitza el gel hidroalcohólic.
– Mantingues la distància de seguretat amb la resta de persones tant a l’interior de l’auditori com en l’exterior, evitant formar grups en l’entrada del recinte.
– La utilització de la màscara és obligatòria durant tot l’esdeveniment; és important que la portem col·locada correctament tapant nas, mentó i boca. Et recomanem l’ús específic de màscara quirúrgica per a major seguretat.
– Intenta no tocar-te els ulls, el nas ni la boca en la mesura que siga possible.
– Recorda no realitzar salutacions que comporten contacte físic.
– Si no et trobes bé, tens símptomes o has tingut contacte directe amb algú positiu en COVID-19, queda’t a casa.

 

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies