La novena edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic d’Elx – FANTAELX es va celebrar del 25 al 27 de novembre a l’Auditori del Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”, sent d’accés gratuït fins a completar aforament, i sense necessitat de reserva prèvia d’invitació.
El festival va homenatjar la cultura retro del cinema, les sèries, els videojocs, etc., de gènere fantàstic dels 80’s i 90’s. L’il·lustrador Joan Martín Giménez va dissenyar el cartell mostrant al·lusions a Donkey Kong o He-Man, complint-se el 40é aniversari de les seues corresponents estrenes; a Sonic, Street Fighter II o Terminator II, que celebren el seu 30é aniversari; o al videojoc Tetris, estrenat per primera vegada fa 35 anys, entre altres referències.
En commemoració, el festival va comptar amb la projecció de la pel·lícula documental Arcadeología (2021), dirigida per Mario-Paul Martínez, que viatja cap al fenomen dels videojocs i les màquines arcade que recorrien els salons recreatius fa diverses dècades.
I entre les seues activitats, també va tindre lloc el IV Congrés Internacional de Gènere Fantàstic, Audiovisuals i Noves Tecnologies, amb la línia temàtica del retrofantàstic. A més, també es va tornar a comptar amb projeccions de curtmetratges, on es van poder veure reconeguts treballs de ciència-ficció, terror i fantasia.
Amb la celebració d’aquesta nova edició, Elx va tornar a ser un punt de trobada per als amants del gènere fantàstic.
20:00h: SESSIONS ALJUB.
Els dies previs al festival, i com a avantsala, es van dur a terme projeccions de curtmetratges seleccionats per a la present edició en la Megascreen del centre comercial l’Aljub (veure mapa), la pantalla LED interactiva més gran instal·lada en una gran superfície espanyola:
– Dijous 18 a les 20:00h: Los patos, d’Ángela Arregui (Espanya). Dur: 6.56 min.
– Divendres 19 a les 20:00h: Sucesión, de Carlos Cobos Aroca i Martí Brussosa Ventura (Espanya). Dur: 15.00 min.
– Dissabte 20 a les 20:00h: Leopoldo el del bar, de Diego Porral (Espanya). Dur: 5.30 min.
– Dilluns 22 a les 20:00h: Be Quiet, de Gary Davies (Nova Zelanda). Dur: 4.11 min.
– Dimarts 23 a les 20:00h: Las moscas solo viven un día, de Mauro Luis (Espanya). Dur: 5.23 min.
– Dimecres 24 a les 20:00h: Mira, d’Hugo de la Riva (Espanya). Dur: 7.29 min.
9:30h-21:00h: PRIMERA SESSIÓ DEL IV CONGRÉS INTERNACIONAL DE GÈNERE FANTÀSTIC, AUDIOVISUALS I NOVES TECNOLOGIES.
L’objectiu del congrés és la difusió d’estudis d’investigació dins de les diferents línies temàtiques del Gènere Fantàstic, abastant totes les seues possibles variants i plataformes: cinema, televisió, teatre, literatura, còmic, videojocs, realitat virtual, etc., la línia temàtica de la qual protagonista en aquesta nova edició és el retrofantàstic.
9:30h. BENVINGUDA I INAUGURACIÓ.
9:40h. Ponència convidada:
Dr. Jeffrey Andrew Weinstock (Central Michigan University, USA).
Jeffrey Andrew Weinstock és Professor d’Anglés en la Universitat Central de Míchigan i editor associat del Journal of the Fantastic in the Arts. És autor o editor de 26 llibres i quasi 100 assajos i capítols de llibres que aborden el gòtic, la literatura estatunidenca, el cinema i la cultura popular. Entre les seues publicacions de llibres es troben Pop Culture for Beginners (Broadview Press, 2022), Giving the Devil His Due: Satan and Cinema (co-editat amb Regina Hansen; Fordham University Press, 2021), The Monster Theory Reader (University of Minnesota Press, 2020), The Cambridge Companion to the American Gothic (2018), The Age of Lovecraft (co-editat amb Carl Sederholm; University of Minnesota Press, 2016) i The Rocky Horror Picture Show (Wallflower Press, 2007). Jeffrey també és el presentador del programa de ràdio gòtic/industrial en línia de llarga duració, DJ cypher’s Dark Nation Radio, i les transmissions gravades es troben disponibles en http://www.mixcloud.com/cypheractive. Visita-ho en JeffreyAndrewWeinstock.com.
10:30h. Retrofuturisme y steampunk al cinema de Hayao Miyazaki. Dr. Raúl Fortes Guerrero (Universitat de València).
10:50h. El retrofantàstic en la cinematografia de Karel Zeman. Dr. Juan Agustín Mancebo Roca (Universitat de Castella-la Manxa).
11:10h. Metodologia per a mutilar el cos. Sara Calvete Lorenzo (Universitat de Santiago de Compostel·la).
11:30h. Nostàlgia, ironia y Copyright. Dr. Ezequiel Soriano Gómez (Universitat Oberta de Catalunya).
11:50h. De la Beast People a les beasties: el darwinisme i la genètica en imaginaris retrofantàstics. Dra. Marta Piñol Lloret (Universitat de Barcelona).
12:10h. Console et consolation: quand le retrogaming redonne l’innocence… Dra. Isabelle-Rachel Casta (Universitat d’Artois, França).
12:30h. El tableau vivant huele a retrofuturism: Les Enfants Terribles, Innocents y 365 FRESH! Sílvia Catarina Pereira Diogo (ARTIS – Universitat de Lisboa, Portugal).
12:50h. Stranger Things: la nostàlgia i el retrofantàstic dins del mainstream. Dra. Anna Tarragó Mussons i Dr. Juan José Caballero Molina (Universitat de Barcelona).
13:10h. Film Fantastique et Néo-retro: structuration d’une esthétique «techno-nostalgique» par l’incrustation scénographique. Olivia Dorado (Université Toulouse 2 – Jean Jaurès, França).
13:30h. El fantàstic en Peter Hipnos. Dr. Julio Gracia Lana (Universitat de La Rioja).
14:00h. PAUSA.
16:00h. Ponència convidada:
Dra. Elizabeth Guffey (Purchase College - State University, Nova York, USA).
Elizabeth Guffey es Profesora de Historia del Arte y del Diseño y directora del Programa de Máster en Historia del Arte en la Universidad Estatal de Nueva York, Purchase College. Es autora de Retro: The Culture of Revival (Reaktion, 2006) y Posters: A Global History (Reaktion, 2015). También es co-editora de Making Disability Modern (con Bess Williamson, Bloomsbury, 2020) y autora de Designing Disability (Bloomsbury, 2018). También es la editora fundadora de la revista académica Design and Culture (Routledge). Su trabajo académico ha aparecido en una gran variedad de publicaciones, incluyendo Design and Culture, Design Issues y el the Journal of Visual Culture. Como parte de sus esfuerzos por difundir los estudios de diseño y discapacidad a un público más amplio, también es autora de diferentes ensayos en diversas publicaciones, entre ellas The New York Times y The Nation.
16:40h. Més enllà de la ciència-ficció: paral·lelismes entre les distopies cinematogràfiques i l’anàlisi del capitalisme dels autors crítics. Dr. Lluís Català Oltra (Universitat d’Alacant).
17:00h. Imatges des del futur: els espais vivents en L’home il·lustrat. Mónica Sánchez Tierraseca (Universitat de Castella-la Manxa).
17:20h. La combinació del concepte retro i steampunk medieval en Final Fantasy IX: un enfocament des de la semiòtica. Raúl Gisbert Cantó (Universitat de València).
17:40h. Fantasia per a parlar de realitat, el cinema de Yorgos Lanthimos. Mikel Peña Sarrionandia (Universitat del País Basc).
18:00h. La théorie du nouveau fantastique par Jean-Pierre Andrevon. Dra. Katarzyna Gadomska (Universitat de Silèsia, Polònia).
18:20h. «Bless the Maker and His Water»: Relevance of Nonhuman Otherness and Animality in Science-Fiction. Olimpia Mailat (Universitat de València).
18:40h. Avanços digitals en l’animació, de l’animació tradicional a l’animació digital. Dra. María Amor Díaz García (Universitat de Salamanca).
19:00h. El reflex de la societat en els estereotips de Fantasia: el contramodel del gènere en l’obra d’Ana María Matute. Sandra García Rodríguez (Universitat de Sevilla).
19:20h. Meddling with one’s own pre-conditions for existence as the ultimate fantasy of the retro-oriented eighties in Back to the Future. João Luís Nunes Serra de Almeida (Escola d’Arts i Humanitats de la Universitat de Lisboa, Portugal).
19.40h. Històries per a poder pensar. El retro com a eina de reflexió sobre el present en la filmografia de Narcís Ibáñez Serrador. Dr. Germán Piqueras Arona (Universitat Internacional de València).
20:00h. En cerca del retrogaming del futur. Juan Pablo Montalvo València (Game Lab – Universitat Politècnica Salesiana, Equador).
20:20h. La tradició literària medieval i renaixentista com a base del fantàstic en Donde los árboles cantan (Laura Gallego). Alberto Rodríguez Gómez (Universitat d’Estudis Internacionals de Sichuan, Xina).
20:40h. Dualitats, dobles i espills: Agnòsia d’Eugenio Mira com a metàfora evocadora i transformadora del relat fantàstic huitcentista. Dra. Marta Miquel-Baldellou (Universitat de Lleida).
21:00h. TANCAMENT DE LA PRIMERA JORNADA.
16:30h-19:30h: PROJECCIÓ DE CURTMETRATGES.
– From Walve Legado, de Luis A. R. Cofre (Xile, fora de competició). Dur: 23:17 min.
Guanyador del VIII Festival Internacional de Cine de Terror de Valparaíso.
– Human Error, d’Erica Kwok (Hong Kong). Dur: 11:49 min. (VOSI).
– Tranvía, de Carlos Baena (Espanya). Dur: 8:39 min.
– Dora, de Joanne Delachair (Francia). Dur: 15:13 min. (VOSI).
– El sueño de los perros, de Dídac Gimeno (Espanya). Dur: 14:27 min.
– G-Rail, de Javier Meroño (Espanya). Dur: 9:42 min.
– Iskra, d’Adrian Replanski (França). Dur: 11:26 min.
– Canibalismo, de Diego R. Aballe (Espanya). Dur: 13:29 min.
– Heads Will Roll, de Pablo Riquelme (Alacant). Dur: 19:07 min.
– Os Abismos da Alma, de Guilherme Daniel (Portugal). Dur: 18:03 min.
– Stalag III-C, de Jason Rogan (Bielorússia). Dur: 11:50 min.
– En racha, d’Ignacio Estaregui (Espanya). Dur: 17:01 min.
– Carnívoro, de Lander Castro (Espanya). Dur: 6:26 min.
Descans de 19:30h a 20:00h.
20:00h: ESTRENA DE “OPERACIÓN CRUSOE: SEGMENTACIÓN” (2021), DE FRAN TREMIÑO. EPISODI PILOT DE LA SÈRIE.
Sinopsi: Un desplegament policial intenta capturar a un terrorista localitzat en la Costa Blanca per a la seua extradició a Roma, on serà jutjat pels seus crims. L’operatiu conclou amb un tràgic incendi provocat que calcina tot rastre del succeït, i les víctimes es compten per desenes. Només tres supervivents són testimonis de l’origen del més espantós dels desenllaços, que serà conegut amb el nom de “Operación Crusoe”.
20:30h: COL·LOQUI AMB FRAN TREMIÑO (DIRECTOR I GUIONISTA DE L’EPISODI PILOT), NATALIA RUIZ (DIRECTORA DE PRODUCCIÓ), CRISTINA GALLEGO (DIRECTIVA MALHÁBITO AUDIOVISUAL) Y PIERRE VIVES (ACTOR DEL PROJECTE). CONDUÏT PER ASUNCIÓN MARHUENDA (ACTRIU I DIRECTORA D’ASUMCREA).
9:30h-13:00h: SEGONA SESSIÓ DEL IV CONGRÉS INTERNACIONAL DE GÈNERE FANTÀSTIC, AUDIOVISUALS I NOVES TECNOLOGIES.
9:30h. OBERTURA.
9:45h. PRESENTACIÓ.
10:00h. El videojoc retro com a objecte d’estudi. Aproximacions crítiques a la representació píxel art en videojocs de gènere fantàstic (1980-2021). Dr. José Luis Maravall Llagaria (Universitat Miguel Hernández).
10:20h. Eduardo Casanova, el retro i el fantàstic en la seua obra. Marina Díaz-Caneja Alepuz (Universitat Politècnica de València) i Dra. Amparo Alepuz Rostoll (Universitat Miguel Hernández).
10:40h. Reminiscències d’un futur improbable: Premonitions following an evil deed. Daniel Pérez-Pamies (Universitat de Girona).
11:00h. La (des)actualizació del videojoc fantàstic: processos de remake i demake en Final Fantasy VII. Dr. Juan Vela Bermejo (Universitat d’Alacant / IES Torrevigía, Torrevieja).
11:20h. No-futur, nostàlgia i Nova Ona. Coordenades per a situar-nos en una ciència-ficció cinematogràfica que ja no s’atreveix a mirar cap avant. Celia Cuenca García (Barreira Art+Disseny – Centre Oficial d’Estudis Superiors).
11:40h. Foc engendra neu: un estudi de l’efecte morphing a partir de Willow. Dr. Sergio Luna Lozano (Universitat Miguel Hernández).
12:00h. Revista Negromundo per a la divulgació d’arts plàstiques i visuals. Christian Giner Leal, Sergio Lledó Ramírez i Toni López Pérez.
12:20h. Llegendes urbanes dins de la cultura del videojoc. El cas de Polybius, un joc maleït. Dr. Francisco Cuéllar Santiago (Universitat Miguel Hernández).
13.00h. TANCAMENT DE LA SEGONA JORNADA.
16:30h-18:30h: PROJECCIÓ DE CURTMETRATGES.
– Cuando corro, d’Ana Luz Furth (Argentina). Dur: 13:40 min.
– Sprötch, de Xavier Seron (Bèlgica). Dur: 20:00 min.
– Yo, sirena, d’Augusto Almoguera (Alacant). Dur: 8:56 min.
– B·52, de Flavio Nani (Itàlia). Dur: 7:42 min. (VOSI).
– Llengua amb tàperes, de David Mataró (Espanya). Dur: 15:39 min.
– Safe and sound, d’Ian Kammer (Estats Units). Dur: 9:39 min.
– Mis nuevos amigos, d’Óscar Girón (Alacant). Dur: 11:19 min.
– Kairós, el tiempo cualitativo, de Carlos Scasso (Espanya). Dur: 16:36 min.
– Molaphone, de Daniel Padró (Espanya). Dur: 14:32 min.
Descans de 18:30h a 19:00h.
19:00h-21:00h: PROJECCIÓ DE CURTMETRATGES.
– Fals Tràiler per a l’assignatura de Postproducció Digital (CAUP), de la Universitat Miguel Hernández, de Jose Antonio Amorós, Paula Campos, Ibai Echevarrieta, David Gozálvez, Inés Merouani, Luis Miguel Mora i Marina Polo. Dur: 2 min.
– Vidange, de Guillaume Chevalier (França). Dur: 17:22 min. (VOSI).
– M.O.M., de Patricia Huguet (Espanya). Dur: 19:27 min.
– La guacha, de Pepe Puertas i David Cervera (Espanya). Dur: 19:38 min.
– Cuore di strega, de Marco Baroni (Itàlia). Dur: 7:36 min.
– The repeater, de Grete Suarez (Espanya). Dur: 18:24 min.
– Pasaia, de Xanti Rodríguez (Espanya). Dur: 8:31 min.
– Sombra Do Mar, de Sergio Pereda (Espanya). Dur: 15:16 min.
– Hilo, de Beatriz Abad (Espanya). Dur: 14:13 min.
11:30h. PROJECCIÓ DEL LLARGMETRATGE DOCUMENTAL “ARCADEOLOGÍA” (2021), DE MARIO-PAUL MARTÍNEZ (VOSI).
Sinopsi: Els 80 i els 90 van definir una “edat d’or” del arcade a Espanya, que ara estem revivint en multitud d’esdeveniments i activitats al voltant del videojoc clàssic. Però, qui s’encarrega de preservar aquest llegat cultural al nostre país? qui està afrontant aquesta labor de recuperació de les màquines recreatives? Arcadeología segueix els passos de l’associació valenciana Arcade Vintage, pionera en el camp de la restauració de arcades, i responsable, durant els mesos de rodatge d’aquest documental, de la creació del primer Museu del Videojoc a Espanya (Ibi, Alacant).
13:30h. COL·LOQUI AMB MARIO-PAUL MARTÍNEZ (DIRECTOR DE LA PEL·LÍCULA), MARTA TRIVI (PERIODISTA CULTURAL ESPECIALITZADA EN VIDEOJOCS), DAVID FERRIZ (FUNDADOR DE DEVILISH GAMES) I JOSÉ MARÍA LITARTE (PRESIDENT D’ARCADE VINTAGE). CONDUÏT PER FRAN MATEU (DIRECTOR DEL FESTIVAL).
16:30h-18:30h: PROJECCIÓ DE CURTMETRATGES.
– Live, de Daniel Castillo, Raquel Millas, Giorgio Vittorio Queirolo i Stephanya Jiménez. Micro curtmetratge guanyador per a l’assignatura de Semiòtica de la Comunicació de Masses (PyRRPP), de la Universitat d’Alacant.
– Intrusión, de Tata Sylla Coulibaly, Andrea Saura i Inés Cañadas. Micro curtmetratge finalista per a l’assignatura de Semiòtica de la Comunicació de Masses (PyRRPP), de la Universitat d’Alacant.
– Su rider, d’Alberto Utrera (Espanya). Dur: 12:32 min.
– La Luna, Tomasico y mi abuela, d’Ángel Caparrós (Espanya). Dur: 3:25 min.
– Re-Animal, de Rubén Garcerá (Espanya). Dur: 13:03 min.
– Hamelin, de Silvia Conesa (Espanya). Dur: 9:47 min.
– Mi condición, de Coke Arijo (Espanya). Dur: 10:44 min.
– Goodnight Spa, d’Emilio Gallego i Jesús Gallego (Alacant). Dur: 12:52 min.
– Survivers, de Carlos Gómez-Trigo (Espanya). Dur: 6:29 min.
– Covid Love, de René Nuijens (Països Baixos). Dur: 6:03 min.
– Spyglass, de Javi Prada (Espanya). Dur: 8:08 min.
– La Luz, de Iago de Soto (Espanya). Dur: 12:52 min.
– Space Frankie, de David Valero (Alacant). Dur: 17:26 min.
– Proceso de selección, de Carla Pereira (Espanya). Dur: 3:30 min.
Descans de 18:30h a 19:00h.
19:00h-21:00h: PROJECCIÓ DE CURTMETRATGES + CLOENDA/LLIURAMENT DE PREMIS.
PRESENTADA PER L'ACTRIU, CANTANT I MEMBRE DEL JURAT ADRIANA GIL.
– Wayback, de Carlos Salgado (Espanya). Dur: 8:00 min.
– Good Night Mr. Ted, de Nicolas Solé (Espanya). Dur: 10:45 min.
– Koreatown Ghost Story, de Minsun Park i Teddy Tenenbaum (Estats Units). Dur: 14:52 min.
– Dar-Dar, de Paul Urkijo Alijo (Espanya). Dur: 9:52 min.
– Dana, de Lucía Forner (Alacant). Dur: 18:44 min.
– La increíble vacuna del Dr. Dickinson, d’Alex Rey (Alacant). Dur: 14:51 min.
– Millor Curtmetratge Alacantí: Obsequi + accés directe al festival Navidades Sangrientas – Weekend Horror Awards d’Alacant.
– Millor Curtmetratge Nacional: Obsequi + accés directe al Festival de Cortometrajes de Terror y Fantástico 1000 Gritos de Buenos Aires (Argentina).
– Millor Curtmetratge Internacional: Obsequi + accés directe al Festival Internacional de Cine de Terror de Valparaíso (Xile).
* Les projeccions de curtmetratges no són recomanades a menors de 18 anys.
* Totes les activitats del festival són d’accés gratuït fins a completar aforament, sense necessitat de reserva prèvia d’invitació.
* Pots descarregar el programa de mà en PDF des d’aquest enllaç.
* Pots accedir a la galeria de fotos des d’aquest enllaç.
Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies
ACEPTAR