CALL FOR PAPERS 2024

El Congrés Internacional de Gènere Fantàstic, Audiovisuals i Noves Tecnologies és una activitat de divulgació científica i acadèmica que forma part del Festival Internacional de Cinema Fantàstic d’Elx – FANTAELX, i que compta amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández, el Centre d’Investigació en Arts (CíA) i el grup d’investigació Massiva.

 

La seua missió és la de difondre estudis d’investigació dins de les diferents línies temàtiques i discursos del Gènere Fantàstic, abastant totes les seues possibles variants i plataformes: cinema, televisió, teatre, literatura, còmic, videojocs, realitat virtual, arts plàstiques, etc.

MODALITATS DE PARTICIPACIÓ

 

OPCIÓ 1:

 

En esta modalitat, les propostes de les Comunicacions seguiran la línia temàtica principal de la nova edició del Congrés i del Festival: Folk Horror o Terror rural.

La base del terror rural o del Folk Horror es fonamenta en la transmissió del terrorífic a través del folklore, la mitologia, les llegendes i les supersticions. Una peculiar derivació del terrorífic i el fantàstic, els orígens del qual es remunten a la literatura, als contes populars, etc. de finals del segle XIX que, posteriorment i amb el seu particular estètica, farien eclosió en les diverses cinematografies mundials a partir dels anys seixanta i setanta. Este cinema, travessat per l’ingredient sobrenatural i les seues concomitàncies amb la bruixeria, els moviments neopagans (com la Wicca), la contracultura hippie, el llegat d’ocultistes com Aleister Crowley o Austin Osman Spare, o la pròpia por a tots estos cultes i sectes, donarà com a resultat la reaparició de creences ancestrals que permearán sobre els diferents models culturals i artístics fins a l’actualitat.

Este subgènere del fantàstic en general, i del terror en particular, presa com a base tres llargmetratges britànics fundacionals coneguts com la Unholy Trinity: Witchfinder General (Michael Reeves, 1968), Blood on Satan’s Claw (Piers Haggard, 1971) i The Wicker Man (Robin Hardy, 1973). Amb estos títols, i ineludibles referències anteriors com Häxan (Benjamin Christensen, 1922), Night of the Demon (Jacques Tourneur, 1957) o Hour of the Wolf (Ingmar Bergman, 1968), es forjarà el caldo de cultiu necessari per a la consolidació d’estes ficcions on són freqüents la presència dels espais naturals i salvatges, l’aïllament dels personatges, l’adopció de creences i supersticions, o la culminació de tota la narració en alguna mena d’invocació, cerimònia o ritual transformador.

El terror rural, a més, tendix a reflectir una constant estètica i narrativa: la civilització o el progrés vs. altres modes d’entendre el món a partir de l’arcaic, el “tradicional” o sota els marges de la llei. Este aspecte, al costat dels esmentats, quedarà inoculat en els futurs continguts culturals i artístics, que faran que s’expandisca el terror rural allèn les fronteres del territori britànic durant les següents dècades, reinterpretant-se en cada país a la seua pròpia realitat política i sociocultural. Des dels Outback Films australians o les històries japoneses de fantasmes, fins a l’estereotip de la “Amèrica profunda”. En este últim cas, per exemple, sota aspectes menys sobrenaturals i aprofundint en el conflicte entre les dos Amèriques mitjançant els tòpics de la White Trash, gràcies a títols com Deliverance (John Boorman, 1972), The Texas Chain Saw Massacre (Tobe Hooper, 1974) o The Hills Have Eyes (Wes Craven, 1977).

Com és sabut, el terror rural ha arribat també fins als nostres dies a través dels seus diferents models d’expressió i coexistint amb altres subgèneres (com el Survival Horror o l’Slasher): des de videojocs (The Excavation of Hob’s Barrow, Through the Woods, etc.) o autors literaris (H.P. Lovecraft, Stephen King, Adam Nevil, etc.), fins a inundar el món del còmic (Alan Moore, Scott Snyder, Emily Carroll, etc.), les arts plàstiques (Sara Deck, Tomás Hijo, Audrey Benjaminsen, etc.) o les noves produccions televisives (Dennis Kelly i Felix Barrett) i cinematogràfiques. Estes últimes, oferint noves perspectives, inquietuds i ansietats al voltant d’este mode d’entendre el món des del pagà, les arrels tel·lúriques, l’ancestral, l’alteritat o la barbàrie, i gràcies a cineastes com Ben Wheatley (Kill List, Sightseers, A Field in England), Ari Aster (Midsommar, Hereditary), Emma Tammi (The Wind), M. Night Shyamalan (The Village), Robert Eggers (The Witch), Alex Garland (Men) o Ti West (X, Pearl), entre molts altres.

 

Dins del seu ampli espectre, els resums enviats per a esta línia temàtica principal podran seguir variacions com les següents:

 

1) La investigació i la reflexió teòrica al voltant del folklòric, el mitològic, i la narració popular (contes, llegendes, cançons, etc.) connectades amb el fantàstic o amb les ficcions del terror rural en les seues diverses modalitats d’expressió: estudis, corrents, moviments, obres i autors i autores destacats.

2) El concepte i les derivacions del folklòric i el terror rural o Folk Horror, i el seu vincle amb els diversos models de la cultura audiovisual i les noves tecnologies: la seua imbricació al cinema, les sèries televisives, el còmic, els videojocs, la realitat virtual, el teatre, les arts plàstiques, etc.

3) La investigació i reflexió teòrica del desenvolupament i evolució del folklòric i el terror rural en els diversos models culturals i tecnològics, i des de la perspectiva de l’estudi de corrents (obres, autors i autores destacats, etc.) i variants sobre les quals poder establir esta relació.

4) El folklore i el terror rural com a ferramenta de comunicació, reflexió o anàlisi social i polític des de la ficció audiovisual i el fantàstic.

 

 

OPCIÓ 2:

 

En aquesta modalitat, els resums de les Comunicacions seguiran la línia temàtica genèrica del Congrés: El Gènere Fantàstic i la seua possible interconnexió amb les diverses plataformes de la cultura, l’audiovisual i les noves tecnologies.

 

Dins del seu ampli espectre, els resums enviats per a aquesta línia temàtica genèrica podran seguir variacions com les següents:

 

1) La investigació i la reflexió teòrica sobre el Gènere Fantàstic en les seues diverses modalitats d’expressió: estudis, corrents, moviments, obres i autors destacats.

2) El Gènere Fantàstic i la seua interconnexió amb els diversos models de la cultura audiovisual i les noves tecnologies: el caràcter híbrid del fantàstic al costat del cinema, al còmic, al videojoc, a la realitat virtual, a les arts plàstiques, etc.

3) Possibles metodologies i eines de comunicació i/o docència a través de plataformes relacionades amb el Gènere Fantàstic.

4) El fantàstic en el context polític: plantejaments i estudis on el fantàstic establisca un discurs connectat amb el debat social, la col·lectivitat i l’acció política.

ENVIAMENT DE RESUMS

El termini màxim de lliurament de resums de les Comunicacions en totes dues opcions finalitza el 6 d’octubre de 2024 (inclusivament).

 

Les Comunicacions orals i els seus resums podran ser enviats en valencià, castellà, anglés o francés; i la seua lectura durant el Congrés no haurà d’excedir els 15 minuts.

 

La presentació de la Comunicació en el Congrés no serà obligatòria. En cas de no assistir a l’esdeveniment com a ponent, tant de manera presencial com en la seua modalitat en línia, la Comunicació apareixerà igualment en l’edició del llibre corresponent.

 

Els/Les autors/es que desitgen participar simultàniament en les dues modalitats (Opció 1 i Opció 2), per a incloure la seua Comunicació o les seues Comunicacions en l’edició de tots dos llibres (publicació en paper en castellà i publicació digital en anglés), podran fer-ho:

 

Enviant de manera independent un correu electrònic amb la proposta de Comunicació per a l’Opció 1; i un altre correu electrònic amb la proposta de Comunicació per a l’Opció 2.

QUOTES DE PARTICIPACIÓ

El període de pagament de la quota d’inscripció serà del 14 al 20 d’octubre de 2024 (inclusivament).

OPCIÓ 1:

 

Una vegada acceptada la Comunicació, els comunicants hauran d’abonar una quota d’inscripció de 170€ per autor/a, seguint les instruccions que se’ls remetran per correu electrònic. La quota inclou:

 

1) Presentació de la Comunicació en el Congrés (en línia o presencial).
2) Certificat de Comunicació i Assistència.
3) Llibre d’actes amb ISBN.
4) Publicació acadèmica en l’editorial Tirant lo Blanch (1ª en l’índex General absolut de SPI) amb capítol de llibre en castellà i en paper amb ISBN i lliurament del llibre en paper.

 

OPCIÓ 2:

 

Una vegada acceptada la Comunicació, els comunicants hauran d’abonar una quota d’inscripció de 120€ per autor/a, seguint les instruccions que se’ls remetran per correu electrònic. La quota inclou:

 

1) Presentació de la Comunicació en el Congrés (en línia o presencial).
2) Certificat de Comunicació i Assistència.
3) Llibre d’actes amb ISBN.
4) Publicació acadèmica en Ediciones Universidad de Salamanca (primer quartil en l’índex General absolut de SPI) amb capítol de llibre digital en llengua anglesa amb ISBN.

CONSIDERACIONS GENERALS

  • El termini màxim de lliurament de resums de les Comunicacions en totes dues opcions finalitza el 6 d’octubre de 2024 (inclusivament).
  • Les Comunicacions i els seus resums podran ser enviats en valencià, castellà, anglés o francés. No obstant això, la redacció del capítol per a la publicació del llibre en paper (Opció 1) haurà de ser obligatòriament en castellà; mentre que per a la publicació del llibre digital (Opció 2) haurà de ser obligatòriament en anglés, el qual podrà descarregar-se gratuïtament des de la secció de Publicacions de la nostra web.
  • La lectura de cada Comunicació durant el Congrés no haurà d’excedir els 15 minuts, podent-se realitzar en valencià, castellà, anglés o francés.
  • Els criteris de selecció de les Comunicacions es basaran en l’adaptació a les línies temàtiques proposades, el caràcter innovador, la claredat de redacció, el rigor ètic i científic, així com l’adaptació a les presents bases.
  • Únicament podran presentar-se Comunicacions orals. No es contempla la presentació de pòsters.
  • La data d’acceptació de les Comunicacions en totes dues opcions serà el 14 d’octubre de 2024, avisant individualment a cada Comunicant del resultat de la seua sol·licitud (o sol·licituds, si participara en l’Opció 1 i Opció 2).
  • El període de pagament de la quota d’inscripció serà del 14 al 20 d’octubre de 2024 (inclusivament).
  • El termini màxim per a enviar els materials que es projectaran en el Congrés en modalitat presencial (diapositives, imatges, vídeos, etc., per a la lectura de la Comunicació de 15 minuts) finalitza el 17 de novembre de 2024 (inclusivament).
  • El Comité Científic, assistit per avaluació de parells cecs, proposarà la selecció de Comunicacions aprovades per al Congrés, així com els textos seleccionats per a les seues corresponents publicacions.
  • El termini màxim per a enviar els textos seleccionats per a la seua avaluació i publicació en format de capítols de llibre, tant per a la publicació del llibre en paper (Opció 1) com per a la publicació del llibre digital (Opció 2), finalitza el 13 de gener de 2025 (inclusivament).
  • Els textos seleccionats han de ser originals i inèdits, i no estar a l’espera d’acceptació per altres vies.
  • Qualsevol enviament que no complisca aquests requisits no podrà ser considerat per a la seua valoració en el programa científic.
 

Tots els enviaments han de realitzar-se obligatòriament a: congreso@festivalcinefantaelx.com

NORMES D’ENVIAMENT

La manera d’enviament de les propostes de Comunicacions haurà de seguir el següent esquema, en el qual s’hauran d’enviar dos arxius de text:

 

  • Un primer arxiu de Word, disponible en aquest enllaç, sense convertir a PDF o altres formats, que haurà d’emplenar-se amb les dades requerides del Comunicant. Si participara més d’un Comunicant, haurà de quedar reflectida la mateixa informació sobre aquest tema. Aquest primer arxiu portarà per nom:

 

A_METADADES_OPCIO_1_Títol, o A_METADADES_OPCIO_2_Títol

 

No s’ha d’escriure literalment la paraula “Títol”, sinó tres paraules del títol de la Comunicació separades per guions baixos. Per exemple:

 

A_METADADES_OPCIO_1_Folklore_cinema_espanyol
A_METADADES_OPCIO_2_Història_arquetips_fantasia

 

  • Un segon arxiu de Word, disponible en aquest enllaç, sense convertir a PDF o altres formats, que contindrà un Resum de la Comunicació d’un màxim de 600 paraules. En aquest document no hauran d’aparéixer dades personals del Comunicant, per a la seua avaluació de parells cecs per part del Comité Científic. Aquest segon arxiu portarà per nom:

 

B_RESUM_OPCIO_1_Títol, o B_RESUM_OPCIO_2_Títol, seguint el mateix sistema que el primer document descarregat.

NORMES D’ESCRIPTURA PER A LES PUBLICACIONS AMB ISBN

  • Per als capítols dels llibres que es publicaran derivats del Congrés, tant per a l’edició del llibre en paper com per a l’edició del llibre digital, tots dos amb els seus respectius ISBN, haurà d’utilitzar-se estrictament la plantilla Word facilitada a continuació. En cada plantilla apareixen els detalls respecte a les normes tipogràfiques, sistema de citació, referències bibliogràfiques, etc. de cada editorial.
    • Per a l’escriptura del capítol del llibre en paper en castellà (Opció 1), haurà d’utilitzar-se la plantilla Word disponible en aquest enllaç.
    • Per a l’escriptura del capítol del llibre digital en anglés (Opció 2), haurà d’utilitzar-se la plantilla Word disponible en aquest enllaç.
  • Els capítols que no s’adapten a les plantilles seran rebutjats. Aquests s’entregaran en format Word o en format OpenOffice.
  • Els capítols no podran superar les 4.000 paraules (incloent els peus de pàgina i les referències bibliogràfiques finals).
  • Imatges, figures, gràfics, etc.: s’accepten un màxim d’una en blanc i negre per a la publicació del llibre en paper (Opció 1), i un màxim de quatre en color per a la publicació del llibre digital (Opció 2). Les imatges hauran de tindre un format panoràmic (12 cm d’ample x 5 cm d’alt). En defecte d’això, podrien ser tallades per a la seua publicació. Així mateix, aquestes hauran de posseir una resolució mínima de 300 DPI (punts per polzada).
  • Es recorda que la publicació del capítol en el llibre en paper haurà de realitzar-se obligatòriament en castellà.
  • Es recorda que la publicació del capítol en el llibre digital haurà de realitzar-se obligatòriament en anglés. Es recomana i és preferible no utilitzar programari de traducció automàtica a l’anglés, ja que desvirtua el contingut i la forma del text. En el cas de detectar-se aquest tipus de traduccions, el Comité Editorial podrà retornar el text per a la seua correcció als/a les autors/es, prèviament a la revisió i avaluació per parells cecs.

CONSIDERACIONS FINALS

Els autors els textos dels quals apareguen en les publicacions acadèmiques acceptaran els següents termes:

 

  • Els autors conservaran els seus drets d’autor.
  • Els autors cediran els drets de distribució a les editorials, la gestió de les quals serà a càrrec d’aquestes.
  • Els autors, així com el Comité Organitzador del Congrés, quedaran exempts de percebre contraprestacions econòmiques derivades de les publicacions.

DATES CLAU

  • Data límit per a l’enviament de resums de les Comunicacions: 6 d’octubre de 2024 (inclusivament).
  • Data d’acceptació de les Comunicacions: 14 d’octubre de 2024.
  • Data de pagament de la quota d’inscripció: del 14 al 20 d’octubre de 2024 (inclusivament).
  • Data límit per a l’enviament de materials que es projectaran durant les lectures de les Comunicacions (només per a la modalitat presencial): 17 de novembre de 2024 (inclusivament).
  • Data del Congrés, emmarcat dins del Festival: 28 i 29 de novembre de 2024 (més detalls en la Presentació).
  • Data límit per a enviar els textos seleccionats per a la seua avaluació i publicació com a capítols de llibre amb ISBN: 13 de gener de 2025 (inclusivament).

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies